Кръгла, плоска, с естествен косъм или синтетично зъбче? Разберете какво можете да постигнете с всяка една четка за коса.

1. Широка четка. С нейна помощ можете да си правите сешоар, да изправяте косата си или пък да си правите масаж. Тя не къса косъма, защото всяко от зъбчетата й е покрито с перфектно заоблено пластмасово топче. Освен това не наелектризира косата. В ежедневието върши страхотна работа, когато искате да сложите ред в косата си и то бързо.

2. Кръглата четка с естествен косъм. Такъв тип четка е изключително нежна към косъма и в същото време достатъчно „агресивна” към непокорната и безформена коса. С тази четка можете да издухате косата си и да получите страхотен обем и най-вече блясък на косата.

3. Метална кръгла четка. Когато е нагрята тази четка буквално се превръща в маша. Повечето жени използват този тип кръгла четка когато искат да придадат форма на краищата на косата си без да използват електрически уред за целта. В основата си притежава множество дупчици, които пропускат топлата струя въздух, идваща от сешоара. С други думи, косата ви се суши не само от външната страна, но и от вътрешната, което пък от своя страна скъсява времето за третиране със сешоар. Недостатък на този тип четка е, че с малките си дращещи зъбчета много лесно се наранява кожата на главата.

4. Рядка кръгла четка. Тази четка е смесица между кръглата четка с естествен косъм и металната – има зъбчета от косъм и от пластмаса. С нея можете да контролирате косата си по-добре. Можете да я използвате за изправяне на косата и придаване на обем и плътност.

5. Малка кръгла четка. Най-удобния „инструмент” за поддържане на бретона в перфектен вид.

6. Наричат тази четка „Светия Граал” на четките за коса. С нея може да се направи всичко с косата… Всичко! Освен това, тя се води пневматична, защото между събчетата и основата има въздушна възглавница, която позволява добро разресване на косата и особено ако е сплъстена или усукана.

7. Кръгла четка с косъм. Използва се за оформяне на прически и приглаждане на стърчащи косъмчета и краища.

Синтетична или с естествен косъм?

Четките са различни по форма и според косъма им. Материята може да бъде синтетична (пластмаса или найлон), метална или от естествен косъм (свинска четина или от диво прасе). Синтетичните четки са по-подходящи за гъстата и тежка коса, докато, ако имате тънка коса, предпочитайте четките с естествен косъм. Знайте също, че синтетичните четки са по-евтини от тези с естествен косъм.